2015-11-27

Köp mindre - Lev mer!
***

Sveriges utslÀpp av koldioxid inom landet minskar, men rÀknat pÄ svenskarnas totala konsumtion sÄ ökar utslÀppen. Samtidigt ökar medvetenheten om problemet och en konsumtionskritisk mot trend vÀxer fram.

Halva Sveriges befolkning sympatiserar med en köp fri dag. 8 av 10 unga har kĂ€nt Ă„ngest inför klimatkatastrofen och nĂ€stan hĂ€ften av alla i Sverige har kĂ€nt klimatĂ„ngest. 7 av 10 kan tĂ€nka sig att offra en Thailandsresa för klimatet och över hĂ€lften av Sveriges befolkning kan tĂ€nka sig att ha ett helt konsumtionsfritt Ă„r för att minska sin klimatpĂ„verkan, dĂ€r bara förbrukningsvaror köps. 7 av 10 kan tĂ€nka sig att konsumera mindre för klimatets skull och 20 % sĂ€ger att de redan gjort det. BĂ„de 2014 och 2015 vann “ingenting” frĂ„gan om vad man önskade sig i julklapp.

Samtidigt satsas mer pengar pĂ„ reklam Ă€n pĂ„ grundskolan. Reklamen signalerar ofta att vi inte duger som vi Ă€r, utan behöver en ny produkt för att glĂ€nsa. Reklamen skapar begĂ€r och gör att vi kĂ€nner oss missnöjda med det vi har. Vi sĂ€ger oss trivas nĂ„got mindre bra med sina liv idag Ă€n pĂ„ 70-talet. Ökad konsumtionshets, stress och press kan vara förklaringen.

För att kunna upprÀtthÄlla denna överkonsumtion tar vi resurser av vÄra barn och barnbarn. Forskarnas budskap Àr tydligt. Det Àr inte smart att leva över jordens resurser, mÀnsklighetens framtid stÄr pÄ spel. I Sverige konsumerar vi som att vi hade fyra jordklot att ta resurser frÄn. Vi har hamnat i en lyxfÀlla och vi behöver styra upp vÄrt konsumtionsbeteende.

Men relativt enkla lösningar finns. Genom att hyra, byta, lÄna, köpa begagnat, reparera och avstÄ onödig konsumtion kan vi fÄ den materiella standard vi behöver för att mÄ bra, till en brÄkdel av kostnaden. Bra för bÄde ekonomi och för miljön. NÀr du hyr istÀllet för att köpa förÀndras företagens logik. Det blir inte lönsamt att designa en produkt som gÄr sönder sÄ fort som möjligt. IstÀllet ges incitament att producera produkter som hÄller sÄ lÀnge som möjligt, och gÄr reparera, uppgradera och Ätervinna. Det skapar gröna jobb och en bekvÀmare livsstil. Möjlighet att gÄ ner i arbetstid till förmÄn för tid med vÀnner och familj och större frihet.

TÀnk om det till exempel fanns en liten gemensam verkstad med verktyg att lÄna eller hyra i varje bostadsomrÄde. En borrmaskin anvÀnds i snitt bara en kvart under sin livstid, sÄ alla skulle inte behöva en egen borrmaskin, utan kan förse sig med verktyg av hög kvalitet vid behov och kanske lÀra kÀnna en trevlig granne pÄ köpet.

TÀnk om fler i stÀderna valde att hyra bil vid behov, ersÀtta kortare resor med elcykel och gick med i en bilpool. Egen bil kostar ca 85 000 kr per Är att Àga och anvÀnds mindre Àn en timme per dag i snitt. En bilpoolsbil ersÀtter 7 till 20 bilar, bokas idag genom en app i mobilen, och levererar samma nytta till en brÄkdel av kostnad och miljöpÄverkan. UnderhÄll och parkering behöver du inte bry dig om.

TÀnk om hyrbutik för friluftsprylar, klÀdbibliotek och liknade butiker fanns nÀra i varje samhÀlle, allt du behöver finns dÀr utan ett överfullt förrÄd som följd. Det skulle dessutom styra mot att varor produceras för att hÄlla lÀnge och kunna repareras och uppgraderas. DÄ levereras nytta i stÀllet för varor.

TÀnk om stÀdernas centrum var utformade för sociala aktiviteter i stÀllet för shopping. SÄ mycket lÀttare det skulle vara att bara kunna umgÄs och ha trevligt i stÀllet för att lockas till konsumtion.

Kortare arbetstid i stÀllet för ökad konsumtion. Större frihet att slippa utsÀttas för reklam. En grön skattevÀxling dÀr tjÀnster blir billigare och skadlig konsumtion dyrare. Samt lÀngre garantitider. Det Àr exempel vad politiken kan göra för att hjÀlpa oss att konsumera smartare.

Linus Lakso, talesperson för En köpfri dag

Tillbaka till bloggar >>