2017-10-27

LÄt valet 2018 handla om vÄr gemensamma framtid!

Om mindre Ă€n ett Ă„r Ă€r det val i Sverige. LĂ„t valet handla om hur vi ska möta de utmaningar som oroar oss allra mest – klimatet och miljön. Under denna mandatperiod har Miljöpartiet pĂ„börjat detta viktiga arbete. LĂ„t oss fortsĂ€tta göra samhĂ€llet bĂ€ttre. Sverige och vĂ€rlden behöver miljö- och klimatledarskap.

Miljöpartiet de gröna har en vision om ett hÄllbart samhÀlle. Vi har en vision dÀr vi inte bara vill fixa klimatet och miljön, vi vill ocksÄ att det samhÀlle vi stÀller om till ska vara mycket bÀttre, med fokus pÄ social rÀttvisa, livskvalitet och att hela landet ska leva. För att uppnÄ ett hÄllbart samhÀlle inom naturens ramar krÀvs hÄrt arbete och tro pÄ framtiden.

I dag ser vi hur bönder drabbas av torka, skogsÀgare drabbas av brÀnder och stormar, villaÀgare drabbas av översvÀmningar och rekordmÄnga mÀnniskor Àr pÄ flykt i vÀrlden. Detta Àr nÄgot som riskerar att bli Àn vanligare om klimatet och miljön pÄverkas ytterligare. Samtidigt pÄgÄr det sjÀtte massutdöendet, dÀr arter försvinner i en takt som Àr 100 till 1000 gÄnger snabbare Àn naturens vanliga gÄng dÀr nya arter uppstÄr och andra dör ut. Detta oroar mig och dig och mÄnga andra.

Men behÄll lugnet. För trots att mÀnskligheten nu stÄr inför sitt kanske största hot genom tiderna, och Sverige fortsÀtter att slÀppa ut för mycket koldioxid, sÄ har vi miljöpartister en plan, och vi hÄller pÄ att genomföra den.

Vi har sett till att Sverige har en klimatlag som gör att alla kommande politiker mÄste ta ansvar för klimatet. Vi har drivit fram att Sverige ska ha 100 procent förnybar energi, och att det Àr lÀtt och billigt att investera i solceller. Vi har tagit fram en plan för att stÀlla om hela transportsektorn till el och förnybara brÀnslen. Vi satsar pÄ cykelvÀgar, kollektivtrafik och jÀrnvÀg i hela landet. Vi satsar pÄ att mer av vÄr fantastiska natur ska skyddas. Men vi vill göra mycket mer, vi mÄste göra mycket mer.

MiljövĂ€n, klimatkĂ€mpe och vardagshjĂ€lte – du har sĂ€kert redan börjat agera. Kanske Ă€ter du redan mer vegetariskt, konsumerar smartare eller kanske har du satt upp solceller pĂ„ taket. Tillsammans, med din insats och en smart och handlingskraftig politik, kan vi gĂ„ frĂ„n klimatkatastrof till ett fossilfritt vĂ€lfĂ€rdssamhĂ€lle med hög livskvalitet. För att förverkliga detta behövs ett starkt grönt parti med inflytande över svensk politik. LĂ„t nĂ€sta val handla om vĂ„r gemensamma framtid, klimatet och miljön, solidaritet och medmĂ€nsklighet.

Linus Pettersson Lakso

ordförande i MP Eskilstuna och partistyrelseledamot med ansvar för energi och klimat

Tillbaka till bloggar >>