2017-11-28

Det Àr en energirevolution pÄ gÄng

Vi har en vision: Det Àr att Sverige, och tillslut hela vÀrlden ska drivas av förnybar energi, frÄn sol, vind, vatten och biomassa. Sverige bör bli den första vÀlfÀrdsnation som drivs av 100 procent förnybar energi. Genom att visa för resten av vÀrlden att det Àr möjligt kan vi faktiskt göra skillnad pÄ global nivÄ. Det Àr sÄ vi som litet land faktiskt kan ha en stor pÄverkan pÄ att lösa problemet med klimatförÀndringen.

100 procent förnybar el Àr ett mÄl vi som första parti lanserade 2011, dÄ ansÄgs det som orimligt och flera partier kÀmpade emot. Men under den hÀr mandatperioden har vi lyckats. Idag stÄr en bred riksdagsmajoritet bakom energiöverenskommelsen, dÀr ett mÄl Àr att all el ska vara 100 % förnybar till 2040.

Vi Àr redan inne i en energiomstÀllning dÀr förnybar energi som vindkraft och solenergi ersÀtter kÀrnkraft och fossil energi. Att den förnybara energin nu steg för steg ersÀtter gamla lösningar beror bÄde pÄ teknikutveckling och ambitiös politik. I Miljöpartiets valmanifest frÄn 2014 skrev vi att vi vill ha 100 procent förnybar energi och att flera kÀrnkraftsreaktorer ska stÀngas. Fyra av tio reaktorer Àr beslutade att stÀngas senast 2020.

Energiöverenskommelsen innehÄller mÄnga delar. Den allra viktigaste Àr att förnybar elproduktion byggs ut kraftigt, med ytterligare 18 TWh frÄn 2020 till 2030. Det motsvarar elproduktionen frÄn tre kÀrnkraftsreaktorer. Andra delar av överenskommelsen:

- Ett mÄl om 50 procent effektivare energianvÀndning 2030.

- Ett nytt program för energieffektivisering i industrin.

- Moderna miljökrav för vattenkraften och inrÀttande av en fondlösning dÀr kraftbolagen betalar för miljöÄtgÀrder.

- Satsningar pÄ utveckling av batteriteknik för lagring av el och utveckling av flexibilitet avseende efterfrÄgan pÄ el.

Med energiöverenskommelsen har Sverige fĂ„tt ett mĂ„l om 100 procent förnybar el och en fĂ€rdplan som tar oss dit. Överenskommelsen styr Sverige bort frĂ„n gammal och farlig kĂ€rnkraft till en framtid med 100 procent förnybar energi. Det Ă€r en energirevolution pĂ„ gĂ„ng.

Det behövs ett starkt miljö­parti i riksdagen, och helst i regeringen för att utvecklingen ska drivas framÄt. För Àven om vi Àr stolta över de framsteg vi gjort Àr vi lÄngt ifrÄn nöjda, vi kommer att fortsÀtta arbeta för att hela energisystemet ska bli 100% förnybart under nÀsta mandatperiod. Lyckas vi kommer Sverige att stÄ som global vinnare nÀr andra lÀnder ska stÀlla om och efterfrÄgar teknik och kunskap frÄn oss. Tillsammans kan vi bÄde klara klimatutmaningen och utveckla samhÀllet till det bÀttre.

Linus Pettersson Lakso (MP) Riksdagskandidat, ansvarig för energifrÄgor i partistyrelsen

Lise Nordin (MP) Riksdagsledamot energipolitisk talesperson

Tillbaka till bloggar >>