2018-01-01

Miljöpolitik att ha koll pÄ 2018
***

Det nya Äret innebÀr för mÄnga mÀnniskor en nystart och en chans till nya och bÀttre vanor. Inom politiken har mÄnga partier lÀnge suttit fast i den gamla ovanan att skjuta klimatfrÄgan pÄ framtiden. Det nya Äret ger dem en chans till nystart.

Den första januari sker ett epokskifte i svensk klimatpolitik nÀr det klimatpolitiska ramverket trÀder i kraft. Miljöpartiets frÀmsta vallöfte infrias. För första gÄngen fÄr Sverige en klimatlag som innebÀr att varje regering har en skyldighet att föra en aktiv klimatpolitik. För första gÄngen kommer Sverige ocksÄ att ha lÄngsiktiga klimatmÄl och ett oberoende klimatpolitiskt rÄd som granskar klimatpolitiken. Senast Är 2045 ska Sverige inte ha nÄgra nettoutslÀpp av vÀxthusgaser. Det Àr det mest ambitiösa klimatmÄlet i vÀrlden!

Men det Àr inte allt. Andra viktiga förÀndringar för klimatet som börjar gÀlla redan nu första januari:

  • Sverige fĂ„r en historiskt stor miljöbudget
  • Elfordonspremien trĂ€der i kraft sĂ„ att det blir lĂ€ttare att byta frĂ„n bil till elcykel
  • Sverige fĂ„r ett ladda-hemma-stöd för den som vill kunna ladda sin elbil vid huset
  • Höjt stöd för solceller pĂ„ hustak, frĂ„n 20 till 30 procent
  • Satsningen pĂ„ energi- och klimatrĂ„dgivare utökas och förlĂ€ngs

Ytterligare insatser krÀvs, men NaturvÄrdsverkets berÀkningar visar att tack vare den förbÀttrade klimatpolitik vi gröna har drivit igenom Àr Sverige pÄ god vÀg att nÄ utslÀppsmÄlen till 2030. Men det hÀr Àr politik som flera andra partier vill stoppa, skÀra ner och prioritera bort. De borgerliga partierna och Sverigedemokraterna gÄr till val pÄ att göra det utslÀppstunga flyget billigare. Flera partier vill stoppa nya höghastighetstÄg och de vill skÀra kraftigt i miljöbudgeten.

Ord Àr inte vÀrda mycket om de inte följs av handling. Miljöpartiet har visat att vi kan leverera resultat och det tÀnker vi fortsÀtta göra. Sverige behöver en grön regering och dÀrför mÄste 2018 bli ett klimatval!

Stina Bergström (MP), riksdagsledamot och klimatpolitisk talesperson

Linus Lakso (MP), klimatambassadör i Sörmland och klimatansvarig i partistyrelsen

Tillbaka till bloggar >>