2018-01-20

Miljöpartiet stÀrker djurskyddet

För Miljöpartiet Àr djur kÀnnande individer med ett egenvÀrde, och dÀrför har det alltid varit sjÀlvklart för oss att arbeta för en stÀrkt djurvÀlfÀrd.

I regeringsförklaringen 2014 slog vi fast att djurhÄllningen ska utvecklas pÄ ett sÄdant sÀtt att djuren fÄr möjlighet att utföra sitt naturliga beteende och sÄ att beteendestörningar förebyggs. Nu levererar vi: hÀromveckan lÀmnade regeringen ett förslag till en ny djurskyddslag.

Djurskyddslagen innebÀr flera viktiga steg framÄt för djuren. Inte minst förtydligas bestÀmmelsen om djurens rÀtt till naturligt beteende, för att sÀkerstÀlla att all djurhÄllning ger djuren möjlighet att utföra beteenden som Àr viktiga för deras vÀlbefinnande och att beteendestörningar förebyggs. En verksamhet som lÀnge kritiseras för att brista i detta Àr minkfarmerna. DÀrför ger regeringen nu Jordbruksverket i uppdrag att utvÀrdera djurvÀlfÀrden pÄ minkfarmerna och vid behov lÀgga fram förslag pÄ Àndrade regler. Vi vill kunna kÀnna oss trygga med att vi har en hög djurvÀlfÀrd i Sverige, och dÄ fÄr det inte rÄda nÄgon tvekan om att all djurhÄllning lever upp till lagens krav. Verksamheter som inte gör det fÄr antingen förÀndras eller avveckla.

En annan verksamhet som ifrĂ„gasatts lĂ€nge Ă€r cirkusar med vilda djur – sjölejon och elefanter – dĂ„ cirkusarna saknar praktiska förutsĂ€ttningar för att hĂ„lla elefanter och sjölejon sĂ„ att de kan bete sig naturligt. Regeringen kommer dĂ€rför att förbjuda cirkusar att hĂ„lla dessa djur.

En annan djurskyddsfrÄga som engagerat mÄnga djurvÀnner Àr övergivna och förvildade tamkatter, som ofta far mycket illa. I den nya djurskyddslagen föreslÄs ett uttryckligt förbud mot att överge tamdjur, samtidigt som det görs klart att samhÀllet har ett ansvar för att ingripa till skydd för katter utan Àgare. Regeringen kommer ocksÄ att sÀrskilt utreda ett krav pÄ mÀrkning och registrering av katter, vilket skulle vara till stor hjÀlp i arbetet med hemlösa katter.

Djurskyddslagen innehÄller ocksÄ en rad andra förbÀttringar, som pÄ omrÄde efter omrÄde stÀrker djurvÀlfÀrden. Nu hoppas vi bara att oppositionspartierna i riksdagen vill vara med och förbÀttra för djuren. Djuren har inte sjÀlva möjlighet att göra sin röst hörd, sÄ desto viktigare att det finns partier som Àr beredda att stÄ upp för dem!

Linus Lakso, Partistyrelseledamot Miljöpartiet

Tillbaka till bloggar >>