2018-03-19

MP satsar pÄ glesbygden - Hela landet ska leva

Det Àr dags för en politik som pÄ allvar bidrar till utveckling, framtidstro och en levande glesbygd. I vÄrt grannland Norge har man lÀnge satsat pÄ gles- och landsbygden. Detta mÀrker inte minst de som bor i lÀn och kommuner som grÀnsar till Norge. DÀr kan det skilja nÄgra mil mellan utflyttning eller inflyttning. Mellan stark samhÀllsservice eller nedlagda lanthandel och tomma affÀrslokaler.

Det Àr dags att Sverige lÀr av den politik som varit framgÄngsrik i Norge. Miljöpartiets partistyrelse kommer inför valet i höst att föreslÄ kongressen i maj att anta tvÄ större regionalpolitiska reformer att genomföra under nÀsta mandatperiod.

Att höja grundavdraget till 120 000 kr och sÀnka arbetsgivaravgiften till hÀlften i de 23 kommuner som i landsbygdskommittén pekas ut som de kommuner som har störst utmaningar

Miljöpartiet vill göra en satsning pĂ„ totalt 2 miljarder pĂ„ de glesbyggdskommunder med störst utmaningar. I genomsnitt rör det sig om en inkomstökning pĂ„ ca 1000 kr för boende i Pajala, ÖvertorneĂ„, Överkalix, Jokkmokk, Arjeplog, Sorsele, Arvidsjaur, Storuman, Lycksele, MalĂ„, Norsjö, Vilhelmina, Åsele, Strömsund, Dorotea, Ragunda, BrĂ€cke, Berg, HĂ€rjedalen, Älvdalen, Malung/SĂ€len, Vansbro och Torsby.

Men politik som gynnar lands- och glesbygd Àr inget nytt för Miljöpartiet. Nedan följer nÄgra exempel pÄ hur Miljöpartiets politik utvecklar landsbygden.

Mat. Miljöpartiet jobbar mycket, speciellt pÄ kommunal nivÄ för att ekologisk och lokalproducerad mat ska upphandlas av kommunerna i första hand. Det ger mer arbetstillfÀllen och en bÀttre miljö pÄ landsbygden.

Service. Miljöpartiet har varit drivande i att fÄ till stÄnd en stor satsningen pÄ att hela Sverige ska ha tillgÄng till bra internetuppkoppling, vilket kommer att bli allt viktigare i framtiden. (Notera att Centerpartiet har varit mycket drivande i att sÀlja ut allt frÄn apoteken, till posten mm, nÄgot som avsevÀrt försÀmrat servicen pÄ landsbygden)

Skola. Miljöpartiet driver att det ska finnas bra skolor i hela landet och friskolereformen var viktig för att mÄnga byar kunde driva sina skolor vidare i egen regi efter att dom lagts ner av kommunen. (Vi vill dock ta bort möjligheten att göra vinst pÄ att driva friskolor)

Ekonomi. Miljöpartiet driver att fastighetsskatten frÄn vindkraft och vattenkraft ska betalas till den kommun och region dÀr energin produceras, det gör att mer av det vÀrde som produceras pÄ landsbygden stannar kvar dÀr och gynnar lokalbefolkningen.

Miljöpartiet driver grön skattevÀxling och cirkulÀr ekonomi. Det innebÀr att vi vill sÀnka skatten pÄ arbete och höja skatten pÄ miljöförstörande verksamheter. Min uppfattning Àr att det kommer att gynna landsbygden. Mycket av det som Àr modern och hÄllbar utveckling i stÀderna idag Àr egentligen sÄ som man alltid gjort pÄ landsbygden. Tex Àga tillsammans, byta, lÄna och reparera, dÀrför kommer reformer som gynnar detta sÀtt att leva Àven att gynna landsbygden. Högre skatt pÄ energi och rÄvaror, och lÀgre skatt pÄ arbete stimulerar lokal vidareförÀdling, snarare Àn att bara transportera ut rÄvaror frÄn lands och glesbygden och vidareförÀdla dom nÄgon annanstans.

Energi. Bytet frÄn fossil energi och kÀrnkraft, till vindkraft och solkraft kommer att ge fler möjligheter till inkomst pÄ landsbygden. AlltifrÄn möjligheten att sÀtta upp egna solceller till att upplÄta mark för vindkraft.

Transport. "BrÀnslebytet" som MP i regering lyckats fÄ igenom kommer sannolikt att skapa mer möjligheter till inkomster i jord- och skogsbruket efter som mer förnybara brÀnslen behöver produceras. Med pumplagen har MP redan sett till att man kan tanka ett förnybart och i genomsnitt billigare brÀnsle i form av etanol i hela landet. En stor del av den etanol som sÀljs tillverkas i Sverige har mycket hög klimatprestanda och ger jobb pÄ landsbygden.

Glesbygdsbonus. Bonus-malus-systemet, som MP lyckats driva igenom, gör att det kommer att bli Àn mer förmÄnligt att vÀlja en tex elbil om man köper eller leasar en bil. Miljöpartiet vill utreda möjligheten att höja bonusen för boende i glesbygd sÄ att det blir betydligt enklare att byta till en elbil eller biogasbil. Bytet till elbilar tror jag kommer att vara speciellt gynnsamt för lands- och glesbygden eftersom man enkelt kommer att kunna tanka hemma med billig förnybar energi.

I genomsnitt har man nÀrmare till jobbet utanför storstÀderna, (4km mot 7km. kÀlla SCB) och reseavdraget nyttjas frÀmst av mÀn med bra inkomster i storstÀderna, sÄ en grön reform av reseavdraget och satsningar pÄ bÀttre förmÄner för de som cykelpendlar och bÀttre cykelvÀgar skulle dÀrför ocksÄ sannolikt gynna landsbygden och mindre orter.

Men framför allt sÄ kan man understryka att allt som MP gör för att rÀdda miljön och klimatet i första hand kommer att gynna landsbygden, efter som det Àr landsbygden som i första hand kommer att drabbas av klimatförÀndringarna.

Bönder drabbas av torka och störtskurar som slĂ„r ned sĂ€den. SkogsĂ€gare drabbas av stormar, brĂ€nder, skadeinsekter mm. FastighetsĂ€gare drabbas av stormar och översvĂ€mningar och försĂ€kringspremierna höjs för alla fastighetsĂ€gare. (I staden blir det lĂ€ttare att med tex vallar och förbĂ€ttrade drĂ€neringssystem etc skydda sig mot översvĂ€mningar). Övergödning och annan miljöförstöring drabbar fisket i Östersjön.

SÄ om man har lite mer av en helhetssyn sÄ tror jag att man ser att Miljöpartiets politik som bygger pÄ en hÄllbar utveckling ocksÄ Àr vÀldigt bra för landsbygden

Tillbaka till bloggar >>