2018-08-11

Dags att minska klyftorna i samhÀllet

Sverige har en historiskt stark ekonomi. Vi har rekordlĂ„g arbetslöshet och tillvĂ€xten har varit god de senaste Ă„ren. ÄndĂ„ fortsĂ€tter de ekonomiska klyftorna att vĂ€xa. Vi behöver modiga beslut som pĂ„ allvar ökar jĂ€mlikheten. DĂ€rför anser jag att vi behöver genomföra viktiga skattereformer under nĂ€sta mandatperiod.

Sverige har varit ett föregÄngsland nÀr det gÀller ekonomisk jÀmlikhet. Men de senaste 40 Ären har nÄgot hÀnt. Framförallt Àr det de sjuka och arbetslösa som har fÄtt en försÀmrad situation. OECD pekar pÄ att klyftorna har ökat snabbare i Sverige Àn i nÄgot annat industriland, och menar att detta kan innebÀra stora konsekvenser för Sverige.

Forskning visar att ett jÀmlikare samhÀlle Àr ett bÀttre samhÀlle. Om vi jÀmför jÀmlika och ojÀmlika samhÀllen framtrÀder en rad fördelar för det mer jÀmlika samhÀllet. MÀnniskor mÄr bÀttre. Brottsligheten och konfliktnivÄn Àr lÀgre. HÀlsan och den sociala sammanhÄllningen Àr bÀttre.

Om vi i Sverige pÄ allvar ska bryta trenden tror jag att tre reformer mÄste till:

  1. Grön skattevÀxling med utjÀmning. I genomsnitt har höginkomsttagare betydligt större miljöpÄverkan Àn lÄginkomsttagare. Man flyger mer, kör större bilar mer och konsumerar mer prylar. DÀrför skulle rÀtt typ av höjda miljöskatter pÄ konsumtion kombinerat med sÀnkt skatt pÄ arbete (t.ex. höjt grundavdrag) ge bÄde en miljöstyrande effekt och en grön fördelningspolitik.
  2. Inför kapitalbeskattning. En fungerande skatt pÄ kapital som motverkar den sneda fördelningen av resurser bör införas. Denna film har nÄgra Är pÄ nacken men visar hur skevt Sveriges samlade förmögenhet Àr fördelad. Kapitalkoncentrationen behöver upphöra om vi ska fÄ ett mer jÀmlikt samhÀlle.
  3. Gör om rut och rotavdraget. Statistik visar att avdragen frÀmst gÄr till rika i stÀderna för renoveringar och stÀdhjÀlp, medan man pÄ landsbygden och som lÄginkomsttagare inte gynnas. I stÀllet bör avdrag ges för energi- och klimatsmarta renoveringar, samt nÀr man hyr, köper begagnat eller reparerar.

För mig Àr det viktigt att driva dessa jÀmlikhetsfrÄgor i riksdagen. Miljöpartiets vÀljare tillhör den vÀljargrupp som Àr mest oroad över de ökande ekonomiska klyftorna i Sverige. Men det Àr inte enbart Miljöpartiets vÀljare som anser detta. NÀra 80 % av vÀljarna anser att nÀsta regering bör arbeta för minskade klyftor. Vi har alltsÄ ett starkt mandat att göra nÄgot Ät dessa frÄgor.

Samtidigt visar undersökningar att flera partier, dÀribland Socialdemokraterna, systematiskt tonat ner behovet av en ekonomisk utjÀmning sedan klyftorna började öka i Sverige under 1980-talet. Trots starkt vÀljarstöd har Socialdemokraterna under en lÄng tid följt de borgerliga i att inte tala om ekonomisk fördelning.

Nu mÄste det vara slut pÄ att bara prata om klyftor som vÀxer. Den generella vÀljarbasen anser att den ekonomiska ojÀmlikheten Àr nÄgot som vi borde göra nÄgot Ät. Att satsa pÄ ekonomiska reformer under nÀsta mandatperiod tror jag kan vÀnda trenden. Det Àr dÀrför glÀdjande att regeringen nu tillsatt en jÀmlikhetskommission som tar fram fler förslag!

Jag vill som miljöpartist ta tydligt stÀllning för ett mer jÀmlikt samhÀlle!

Linus Lakso (MP), riksdagskandidat för Sörmland

Tillbaka till bloggar >>