2018-08-22

Gör ett klimatval - för vÄr och vÄra barns framtid

NU har förtidsröstningen startat. LĂ„t valet handla om hur vi ska möta de utmaningar som oroar oss allra mest – klimatet och miljön. Under denna mandatperiod har Miljöpartiet pĂ„börjat detta viktiga arbete. Sverige och vĂ€rlden behöver klimatledarskap.

Miljöpartiet de gröna har en vision om ett hÄllbart samhÀlle. Vi har en vision dÀr vi inte bara vill fixa klimatet och miljön, vi vill ocksÄ att det samhÀlle vi stÀller om till ska vara mycket bÀttre, med fokus pÄ jÀmlikhet, livskvalitet och att hela landet ska leva.

Vi ser hur bönder drabbas av torka, skogsÀgare drabbas av brÀnder och stormar, fastighetsÀgare drabbas av översvÀmningar och Àn vÀrre Àr det pÄ andra hÄll i vÀrlden. Samtidigt pÄgÄr det sjÀtte massutdöendet, dÀr arter försvinner i en takt som Àr upp till tusen gÄnger snabbare Àn naturens vanliga gÄng dÀr nya arter uppstÄr och andra dör ut.

Men trots att mÀnskligheten nu stÄr inför sitt kanske största hot genom tiderna, och Sverige fortsÀtter att slÀppa ut för mycket koldioxid, sÄ har vi miljöpartister en plan, och vi hÄller pÄ att genomföra den.

Vi har sett till att Sverige har en klimatlag som gör att kommande regeringar mÄste ta mer hÀnsyn till klimatet. Vi har gjort det lÀtt och billigt att investera i solceller. Vi har lagt grunden för att stÀlla om hela transportsektorn till el och förnybara brÀnslen. Vi satsar pÄ cykelvÀgar, kollektivtrafik och jÀrnvÀg i hela landet. Vi satsar pÄ att mer av vÄr fantastiska natur ska skyddas. Men vi vill göra mycket mer, för att vi mÄste göra mycket mer.

Vi behöver fasa ut fossila brÀnslen och övergÄ till 100 procent förnybar energi.

Vi behöver kortare arbetstid i stÀllet för ökad konsumtion.

Vi behöver ekologisk, nÀrodlad och klimatsmart mat i stÀllet för importerat fulkött.

Nu mĂ„ste vi hjĂ€lpas Ă„t – du har sĂ€kert redan börjat. Kanske Ă€ter du redan mer vegetariskt, konsumerar smartare eller kanske har du satt upp solceller pĂ„ taket. Tillsammans, med din insats och en smart och handlingskraftig politik, kan vi gĂ„ frĂ„n klimatkatastrof till ett fossilfritt vĂ€lfĂ€rdssamhĂ€lle.

LÄt valet handla om vÄr gemensamma framtid, klimatet och miljön, solidaritet och medmÀnsklighet. Rösta pÄ Miljöpartiet.

Linus Lakso (MP), riksdagskandidat för Miljöpartiet

Tillbaka till bloggar >>