2021-03-31

Med vÄr klimatpolitik lever hela Sverige

NÀr vi stÀller om till ett miljövÀnligt samhÀlle Àr det helt avgörande att vi Àven gör det pÄ ett socialt och ekonomiskt hÄllbar sÀtt för att vi ska lyckas. Det betyder att hela landet ska leva och det ska skapas gröna jobb i hela Sverige. Lyckas vi med det och vad beror det i sÄ fall pÄ?

Ja, vi Àr pÄ god vÀg att lyckas skulle jag vilja pÄstÄ. PÄ grund av den klimatpolitk som Miljöpartiet genomfört pÄgÄr en grön industriell revolution i Sverige, dÀr omfattande investeringar för omstÀllning görs runt om i landet, inte minst i norra Sverige. Det skapar jobb och utveckling i hela landet.

NĂ„gra avgörande faktorer till att det hĂ€nder Ă€r Miljöpartiets förhandlingsvinst “Industriklivet”, som har möjliggjort teknikutvecklingen att för första gĂ„ngen i stĂ„ltillverkningens tusenĂ„riga historia framstĂ€lla fossilfritt stĂ„l. En annan viktig faktor Ă€r att Sverige har stora mĂ€ngder billig förnybar energi, Svensk industri har de lĂ€gsta priserna i Europa. Det har vi för att vi haft en grön politik som gynnar förnybar energi, tex gröna elcertifikat.

Den senaste nyheten i den gröna industriomstĂ€llningen Ă€r en satsning i Boden pĂ„ fossilfri stĂ„ltillverkning. “Det största som hĂ€nt i Boden sedan Bodens fĂ€stning byggdes” sĂ€ger Bodens glada kommunalrĂ„d. Satsningen vĂ€ntas generera 1500 nya jobb pĂ„ orten enligt artikel i SVT.

Tidigare i vinter meddelade LKAB att man satsar 400 miljarder pĂ„ att genom en ny vĂ€tgasbaserad teknik övergĂ„r frĂ„n att producera jĂ€rnmalmspellets till att producera koldioxidfri jĂ€rnsvamp, en förĂ€dlad produkt med mycket hög jĂ€rnhalt. Detta ska i sin tur innebĂ€ra att koldioxidutslĂ€ppen minskar med över 35 miljoner ton per Ă„r. “kan bli den största industriinvesteringen nĂ„gonsin i Sverige.” sĂ€ger LKAB:s VD till SVT.

I SkellefteÄ byggs Sveriges största batterifabrik. Den vÀntas generera minst 3000 jobb. En av de viktigaste pusselbitarna i Miljöpartiets klimatpolitik förutom att stÀlla om industrin till fossilfritt Àr att fasa ut fossila brÀnslen frÄn transportsektorn. En mycket viktig del i det Àr elektrifiering, och dÄ behövs batterier. De framstÀlls miljövÀnligast om man anvÀnder förnybar energi och Ätervunnet material. Det underlÀttas genom den gröna politiken för cirkulÀr ekonomi som Miljöministern nyligen lanserade.

Investeringarna i förnybar energi berÀknas i sig skapa 100 000 nya arbetstillfÀllen runt om i Sverige enligt artikel i NyTeknik.

En annan viktig faktor som banar vÀg för Sveriges gröna industrirevolution Àr att Miljöpartiet sett till att kraftigt skÀrpa EU:s klimatpolitik, det gör att Europeiska lÀnder inte lÀngre kan konkurrera med smutsig kol. Utan mÄste betala mÄngdubbelt mer nu för sina utslÀpp, det gynnar Sverige som tack vara en progressiv miljöpolitik redan ligger i framkant.

Nu nÀr framgÄngen Àr ett faktum lÄtsas sÄklart Àven alla andra partier att de alltid varit positiva till den hÀr politiken, men det Àr inte riktigt sant. Miljöpartiet har fÄtt ta rejÀla krafttag för att det ska bli verklighet.

Men det har sÄklart varit vÀrt allt slit för att baxa igenom den hÀr politiken nu nÀr vi efter 7 Ärs slit börjar se resultaten!

Sen vill vi sÄklart göra mer för att hela landet ska leva. Fastighetsskatten för vindkraft och vattenkraft ska gÄ till kommunerna och regionerna. Vi behöver öka vÄr sjÀlförsörjningsförmÄga och producera mer lokal mat. Vi behöver rusta upp och bygga ut hÄllbar infrastruktur som Norrbottniabanan och Inlandsbanan för att nÀmna nÄgra exempel pÄ saker jag vill fortsÀtta att arbeta för.


Stadsministern instÀmmer
Uppdatering 2022-06-10

Det jobb som Miljöpartiet lagt ner pÄ att fÄ igÄng denna gröna omstÀllning uppmÀrksammas av vÄr statsminister Magdalena Andersson:

Visa detta inlÀgg pÄ Instagram

Ett inlÀgg delat av Per Bolund (@perbolund)

Tillbaka till bloggar >>