2022-08-01

Satsar mer pÄ förnybar energi
***

Vi Àr mitt i ett klimatnödlÀge och vi behöver snabbt byta ut den fossila energi som anvÀnds för att driva vÄrt samhÀlle. Jag vill se fortsatt stora satsningar pÄ förnybar energi för att möjliggöra för bÄde industri, företag och privatpersoner att stÀlla om. Den sista droppen fossilt ska bort till Är 2030.

Det Àr brÄttom att fasa ut vÄrt beroende av fossil energi. Globalt Àr ungefÀr 80 procent av all energi kol, olja eller gas. I Sverige Àr vÄrt fossilberoende lÀgre, omkring 25 procent, och mest fossilt finns inom transportsektorn och industrin.

Med de satsningar vi gjort pÄ industriklivet, bonus-malus, elcertifikat och mer laddning har omstÀllningen tagit fart Àven inom dessa sektorer. Men för att fÄ bort all fossil energi behövs mer förnybara brÀnslen och mer el. Mycket mer el. Nya prognoser sÀger en fördubblad elanvÀndning till Är 2045. FrÄn 150 till 300 TWh el.

VĂ„rt fossilberoende har blivit allt tydligare pĂ„ senare tid. Ökande priser pĂ„ olja och gas har drivit upp priset pĂ„ bĂ„de bensin, diesel och el. El eftersom mĂ„nga av vĂ„ra grannlĂ€nder fortfarande anvĂ€nder fossil energi för att producera el. Kriget i Ukraina har inte förbĂ€ttrat situationen. TvĂ€rtom göder anvĂ€ndningen av rysk olja och gas Putins militĂ€r. DĂ€rför Ă€r det extra brĂ„ttom att fasa ut vĂ„rt beroende av fossil energi.

Detta behövs för att klara omstÀllningen:

1) Mer förnybar energiproduktion
2) Utbyggnad av vÄra elnÀt
3) Ett smartare elsystem
4) Kraftfull energieffektivisering

För det första behöver vi satsa stort pĂ„ mer förnybar energiproduktion. BĂ„de pĂ„ förnybar el frĂ„n sol och vindkraft, men Ă€ven biogasproduktion och andra mer avancerade biobrĂ€nslen och elektrobrĂ€nslen. Även vĂ„r befintliga produktionen Ă€r viktig att ha kvar nĂ€r elanvĂ€ndningen ökar snabbt. KraftvĂ€rmen ska sjĂ€lvklart vĂ€rnas, men jag ser Ă€ven att befintliga sex reaktorer behövs tills vidare.

Mer Àn 100 TWh elproduktion behöver byggas de nÀrmaste Ärtiondena, och all den nya produktionen ska enligt mig och miljöpartiet vara 100 % förnybar. BÄde sol- och vindkraft gÄr snabbt att bygga och Àr billigt jÀmfört med andra alternativ. HÀr kan politiken göra det lÀttare att bygga ny produktion. Exempelvis ska det vara smidigt att söka om tillstÄnd för större parker och lÀtt för dig som privatperson att bidra.

Men det krÀvs mer Àn bara produktion. Den el som produceras behöver överföras till företag, privatpersoner och industrier. Dagens elnÀt behöver byggas ut och rustas upp för att klara framtidens elbehov. Samtidigt behöver elnÀten, precis som all annan infrastruktur anvÀndas smart och resurseffektivt. VÄrt elsystem kommer inte se ut som det gör idag. IstÀllet kommer nya resurser som energilager att bli viktiga.

För att komplettera el frÄn variabla energikÀllor som sol och vind kommer vi att behöva andra resurser som kan vara flexibla. HÀr kommer vattenkraften att fortsatt spela en viktig roll, men Àven vÀtgas, batterier, elbilar och du som elkund. Med digitaliseringen kommer nya möjligheter att sköta om elsystemet, och du som har uppkopplade prylar hemma kommer kunna bidra till ett smart elsystem.

Detta Àr inget som ska pÄverka din vardag eller kosta dig pengar. TvÀrtom Àr tanken att dina elapparater styrs automatiskt pÄ ett sÀtt som gör att du fÄr lÀgsta möjliga elpris. Exempelvis om du har en elbil sÄ kan den automatiskt ladda pÄ natten de timmar dÄ elen Àr som billigast, vilket kan halvera din brÀnslekostnad.

Slutligen har vi i Sverige fortfarande en stor potential för energieffektivisering. I vissa lokaler bÄde vÀrmer och kyler man samtidigt, (jo, det Àr vanligare Àn man kan tro). Men sÄ kan vi inte ha det. Genom att inför ett kraftfullt styrmedel för energieffektivisering kan vi spara pÄ bÄde pengar och miljö. Med lÀgre anvÀndning behöver vi inte bygga lika mycket ny produktion eller elnÀt.

EnergiomstÀllningen Àr en hörnsten som gör det möjligt att fasa ut fossila brÀnslen i hela samhÀllet. Vi behöver dÀrför se till att vi har ett vÀl fungerande elsystem, som levererar grön el till alla företag och aktörer som ska stÀlla om. DÀr det inte gÄr att elektrifiera behövs förnybara brÀnslen och förnybar vÀrme.

Sverige har alla förutsÀttningar att leda energiomstÀllningen och pÄ sikt exportera vÄra lösningar till andra lÀnder. För hela vÀrlden behöver fasa ut den fossila energin.

LÀs mer om Miljöpartiets förslag för ett fungerande elsystem: https://www.mp.se/sites/default/files/100_fornybar_energi_program.pdf

Tillbaka till bloggar >>