2022-08-13

Det hÀr tycker jag i aktuella frÄgor

Även om jag lĂ€gger mycket av mitt fokus pĂ„ frĂ„gor om klimat och miljö sĂ„ har jag givetvis Ă€ven arbetat med mĂ„nga andra aktuella frĂ„gor i mitt uppdrag som ordförande i partistyrelsen. HĂ€r nedan finns ett urval av aktuella frĂ„gor som ofta hörs i debatten frĂ„n olika partier. FrĂ„gorna Ă€r tagna ur SVT:s valkompass.

VÀlfÀrd och skola:

• Staten ska ta över ansvaret för sjukvĂ„rden 👍
Vi behöver en bÀttre och mer jÀmlik vÄrd i hela landet. PÄ kort sikt behöver staten ta ett större ansvar för finansieringen av vÄrden sÄ att den blir mer jÀmlik, och pÄ lÀngre sikt skulle vÄrden kunna övergÄ i statlig regi.

• Vinstutdelning för friskolor ska förbjudas 👍
Vinstjakten hÄller pÄ att förstöra den svenska skolan. Det mÄste bort omedelbart.

• Den tillfĂ€lliga höjningen i A-kassan ska permanentas 👍
GrundnivÄn behöver höjas sÄ att det gÄr att leva pÄ A-kassan om man drabbas av arbetslöshet. PÄ lÀngre sikt vore det bÀttre med en gemensam försÀkring för bÄde sjukdom och arbetslöshet i ett samlat trygghetssystem som omfattar alla.

Försvar och polis:

• Upprustningen av svenska försvaret ska finansieras med höjd skatt 👍
Ja. Upprustningen av försvaret ska inte ske pÄ bekostnad av vÄr gemensamma vÀlfÀrd. Om finansieringen av försvaret ska öka mer behöver Àven skatten öka.

• Polisen ska kunna upprĂ€tta visitationszoner i brottsutsatta omrĂ„den 👎
Polisen har redan idag mycket goda möjligheter att visitera misstÀnkta personer. Att kollektivt bestraffa alla som rÄkar bo i ett visst omrÄde Àr bÄde dumt och kontraproduktivt. Jaga de kriminella istÀllet, inte vanligt folk.

• Det ska vara förbjudet att tigga i Sverige 👎
Det gĂ„r inte att förbjuda fattigdom, och det Ă€r grundorsaken till att mĂ€nniskor tvingas tigga. Även om det Ă€r ett lĂ„ngsiktigt arbete sĂ„ Ă€r det problemets grundorsaker vi behöver arbeta mot. Inte förbjuda mĂ€nniskor att be om hjĂ€lp.

Ekonomisk politik:

• Skatten pĂ„ fastigheter ska höjas 👎
Vi behöver ha ett mer fördelande skattesystem Àn idag i Sverige. Men fastighetsskatten i dess nuvarande form Àr inte en bra modell. DÀrför tycker jag i stÀllet att Sverige ska inför en sÄ kallad Box-modell dÀr en samlad och progressiv beskattning av kapitalinkomster sker. Det ger förutsÀttningar för en mer rÀttvis beskattning.

• RUT-avdraget ska avskaffas 👍
Att bara ge skatteavdrag för hushĂ„llsnĂ€ra tjĂ€nster Ă€r inte motiverat. I stĂ€llet borde vi anvĂ€nda pengarna till att göra sĂ„dant som Ă€r miljövĂ€nligt billigare, som reparationer Ă„terbruk, hyra, byta, lĂ„na mm. Överlag Ă€r det bra med lĂ€gre skatt pĂ„ arbete och högre pĂ„ miljöförstöring, men vi bör prioritera rĂ€tt saker först.

• Karensdagen ska avskaffas 👍
LÄgavlönade med yrken dÀr man inte kan jobba hemifrÄn drabbas hÄrdare av karensdagen och kan tvingas gÄ till jobbet Àven om man Àr lite sjuk, dÀrför bör den avskaffas.

Demokrati och rÀttvisa:

• Public service - TV och radio - ska ha ett smalare uppdrag 👎
Oberoende media Àr en grundbult för en fungerande demokrati, dÀrför ska Public service tvÀrtom ha ett brett uppdrag och grundlagsskyddas mot politisk klÄfingrighet och neddragningar frÄn blÄbrunt hÄll.

• Ett tredje juridiskt kön ska införas 👍 SjĂ€lvklart ska den som inte vill identifiera sig som man eller kvinna ha möjlighet att inte göra det Ă€ven juridiskt.

• FörĂ€ldrar ska sjĂ€lva fĂ„ bestĂ€mma hur de fördelar förĂ€ldraledigheten
Jag tycker att förÀldraledigheten ska delas pÄ tre delar. En del till vardera förÀlder och en del dÀr förÀldrarna sjÀlva bestÀmmer hur den ska fördelas, den delen ska Àven kunna tas ut av en nÀra anhörig. Det ger bÄde en mer jÀmstÀlld fördelning och en flexibilitet.

LÀs Ànnu mer i SVT:s valkompass >>

Tillbaka till bloggar >>