2013-10-30

Sverige behöver en hÄllbar mineral- och landsbygdspolitik

VÀrldsmarknaden suktar efter Sveriges mineraler och prospekteringsbolagen flockas. Men vem tar ansvar för samhÀlls- och miljökonsekvenserna av gruvdriften?

Efter decennier av obefintlig landsbygdspolitik, dÀr Norrlands inlandskommuner drÀneras pÄ naturtillgÄngar, lockas hÄrt pressade kommunalpolitiker av de internationella gruvbolagens löften om jobb och tillvÀxt. Men det finns inte nÄgon kalkyl som visar att kommunerna eller samhÀllet gÄr plus med rÄdande lagstiftning Kommunerna blir ansvariga för dyr infrastruktur och samhÀllsservice, och samhÀllet blir ansvarigt för att stÀda upp efter oseriösa gruvbolag. I gengÀld erhÄlls tvÄ promille av gruvbolagens förtjÀnster till staten.

Sveriges mineralavgift Àr historisk lÄg och ur ett internationellt perspektiv har Sverige och Bolivia lÀgst mineralavgift i vÀrlden. Fram till 1993 hade Sverige möjlighet att ta ut upp till en femtioprocentig mineralavgift. I Australien ligger mineralavgiften pÄ trettio procent. Ytterst lite av de rikedomar som gruvindustrin genererar stannar dÀrför hos den svenska staten eller hos lokalsamhÀllena. Kvar blir notan för att ÄterstÀlla de skador pÄ miljön som gruvdriften medför, och den notan betalar vi ofta som skattebetalare. Gruvorna i Ersmarksberget och SvÀrtrÀsk i VÀsterbotten kostar nu skattebetalarna 1 miljon i mÄnaden efter en konkurs.

Tiden Àr förbi nÀr vi hade statliga eller lÄngsiktiga Àgare till gruvprojekten, idag köps och sÀljs projekten snabbt mellan internationella riskkapitalister. Det finns flera aktuella exempel:

IGE Resources som för tillfÀllet Àr Àgare till nickelprojektet utanför TÀrnaby utreds för nÀrvarande av ekobrottsmyndigheten. Den tÀnkta gruvan Àr ett ingrepp i den storslagna fjÀllmiljön och skulle försvÄra samernas möjligheter att utföra sitt arbete, dessutom riskerar gruvan att vid ett haveri förgifta hela UmeÀlven och göra hela Àlvdalen svÄrbebodd.

Northland resources som driver gruvprojekt utanför Pajala misstĂ€nks ha lurat fyratusen norrlĂ€ndska smĂ„sparare: ”Det hĂ€r Ă€r de senaste Ă„rens vĂ€rsta aktiebedrĂ€geri. Ledningen har aktivt lurat de 12 000 aktieĂ€garna, varav 4 000 bor i grannskapet”, sĂ€ger Avanzas sparekonom i en intervju.

VD:n för Jokkmokk Iron Mines Clive Sinclair-Poulton tar över huvud taget inte lokalbefolkningen pĂ„ allvar och liknar Norra Sverige vid Grönland: ”Det finns nĂ€stan ingen som bor dĂ€r och det finns inga jobb”. PĂ„ frĂ„gan om lokalbefolkningens instĂ€llning frĂ„gar han ”vilken lokalbefolkning?”

Det sista exemplet Ă€r en uppmĂ€rksammad konflikt kring jĂ€rnmalmsbrytningen i Kallak. Sverige har fĂ„tt hĂ„rd kritik frĂ„n FN för hur hanteringen av samernas intressen har skötts. I denna konflikt tillĂ„ts gruvnĂ€ring att gĂ„ före rennĂ€ring. ”Laponia” har utnĂ€mnts till ett av Unescos vĂ€rldsarvsomrĂ„den. Hur detta omrĂ„de skulle pĂ„verkas av gruvdriften Ă€r inget som nĂ€mns i gruvbolagets miljökonsekvensbeskrivning.

Den politik som bedrivs av nÀringsminister Annie Lööf Àr ett allvarligt hot mot miljön och norra Sverige som förvandlats till en rÄvarukoloni med nuvarande lagstiftning.

En klokare regionalpolitik för jobb och utveckling skulle vara lokal beskattning av vindkraft, vattenkraft och skog. Idag förs stora vÀrden ut frÄn mÄnga glesbygdskommuner. Resurser som skulle kunna skapa de jobb och den vÀlfÀrd glesbygdskommunerna behöver. Sverige Àr beroende av en levande landsbyggd för en hÄllbar utveckling

Linnéa Engström, kandiderar till Europaparlamentet (MP)

Linus Pettersson Lakso kandiderar till Riksdagen (MP)

Tillbaka till bloggar >>