2014-09-03

Grön ekonomi - Nya vÀlfÀrdsmÄtt

Kommer dagens ekonomiska system att ge vÀlfÀrd i framtiden? Idag (2014) ligger fokus pÄ att mÀta endast BNP, mycket pekar pÄ att vi behöver tÀnka om. Jag tror att det Àr nödvÀndigt för att sÀkra bÄde miljön och klimatet men lika mycket pensionerna och vÀlfÀrden för vÄra barn och barnbarn.

Vi behöver en politik för en grön ekonomisk utveckling, men att enbart mÀta den i BNP kommer att vara ointressant. Att mÀta ekonomisk utveckling i BNP Àr ungefÀr som att i ett företag endast mÀta omsÀttningen, och inte bry sig om huruvida företaget gÄr med vinst eller inte.

"Vinsten" för ett samhÀlle tycker jag Àr att mÀnniskor har en god ekonomisk standard, att mÀnniskor har god hÀlsa och mÄr bra samt att vi förvaltar vÄra resurser klokt sÄ att vi kan lÀmna över ett vÀl fungerande samhÀlle till vÄra barn. Det handlar alltsÄ om att börja mÀta den ekonomiska utvecklingen pÄ ett relevant sÀtt.

Det vi behöver göra Àr att stÀlla om till en grön ekonomi. Vi kan ta ett konkret exempel pÄ vad omstÀllningen till en grön ekonomi kan innebÀra. En telefon Àr ibland inte tillverkad för att hÄlla lÀngre Àn kanske 2 Är. Men tekniskt sett skulle man kunna tillverka en telefon som hÄller i 10 Är, och Àr möjlig att uppgradera och reparera, för ungefÀr samma pris.

Gjorde vi sÄ med alla produkter skulle vi alltsÄ bara behöva lÀgga en femtedel sÄ mycket resurser för att uppnÄ samma materiella standard. Den ekonomiska omsÀttningen (BNP) skulle kanske minska, men den ekonomiska utvecklingen skulle vara fantastisk. Vi skulle behöva arbeta mindre för samma materiella standard, med en radikalt minskad miljöbelastning. (Kanske sÄ mycket som 80 % mindre miljöbelastning enligt en rapport frÄn ROM-klubben)

Det handlar det om att vÀnda trenden med att vi mÄr allt sÀmre och Àr mer stressade. Minskad arbetstid skulle med största sannolikhet leda till ökat vÀlmÄende och de flesta heltidsarbetande anger att de skulle föredra mer ledig tid framför högre lön.

Genom att fokusera pĂ„ just “samhĂ€llets vinst” och inte omsĂ€ttning (BNP) kan vi öka vĂ€lfĂ€rden och minska miljöbelastningen. DĂ€rför tycker Miljöpartiet, liksom bland annat EU, OECD, VĂ€rldsbanken och FN (HDI), att “samhĂ€llets vinst”, dvs. bl.a. ekonomisk utveckling, vĂ€lfĂ€rd och vĂ€lmĂ„ende ska mĂ€tas pĂ„ ett bĂ€ttre sĂ€tt.

Bland annat tycker vi att vi ska mÀta hur mÀnniskor mÄr, dvs. vÀlbefinnande. Men Àven faktorer som social sammanhÄllning och delaktighet, utbildning, jÀmstÀlldhet, arbetslöshet, inkomstfördelning, skuldsÀttning, klimatpÄverkan samt en rad andra faktorer.

Miljöpartiets förslag pÄ nya vÀlfÀrdsmÄtt finns hÀr

Uppdatering 2017:

Miljöpartiet har i regeringen infört nya vÀlfÀrdsmÄtt!

LÀs mer om det hÀr!

Tillbaka till bloggar >>