Detta är mina tre hjärtefrågor

Klicka på de olika områdena för att läsa mer:

Miljö & Klimat

Jämlikhet

Landsbygd

Jämlikhet

☛ JĂ€mstĂ€lldhet nu!

Jag vill se en vÀrld dÀr alla mÀnniskor vÀrderas lika och möts med respekt, oavsett kulturell bakgrund, om du Àr kvinna, man eller HBTQ-person. Men Àn har vi en bra bit kvar innan vi kan sÀga att vi uppnÄtt jÀmstÀlldhet. Vi har bland annat ett kvarvarande löneglapp mellan kvinnor och mÀn som inte Àr motiverat. En av de absolut vÀrsta effekterna av det ojÀmstÀllda samhÀllet Àr vÄld och hot mot kvinnor och HBTQ-personer.

Mer behöver göras för jÀmstÀlldheten. En handlingsplan för jÀmstÀllda löner och en samtyckeslag Àr viktiga steg. Vi behöver tillrÀcklig finansiering för kvinnojourer, men Àven en konstruktiv debatt, vid middagsbordet, i sociala medier och i offentligheten, om hur vi ska bete oss respektfullt mot varandra.

☛ JĂ€mlikhet ur ett grönt perspektiv

Ett jÀmlikare samhÀlle Àr ett bÀttre samhÀlle. Om vi jÀmför jÀmlika och ojÀmlika samhÀllen framtrÀder en rad fördelar för det mer jÀmlika samhÀllet. MÀnniskor mÄr bÀttre. Brottsligheten och konfliktnivÄn Àr lÀgre. HÀlsan och den sociala sammanhÄllningen Àr bÀttre.

Men i Sverige har ojÀmlikheten ökat kraftigt de senaste trettio Ären. Vi behöver ett mÄl för jÀmlikhet och en handlingsplan för att uppnÄ detta. Förutom det sÄ tror jag att ett jÀmlikt samhÀlle ocksÄ har bÀttre förutsÀttningar att utvecklas i en hÄllbar riktning, och det mÄste vi om vÄr civilisation ska överleva. Ett viktigt verktyg Àr grön skattevÀxling, dÀr skatten sÀnks mer för lÄginkomsttagare och höginkomsttagare med högre konsumtion betalar mer miljöskatter.

☛ KlimatrĂ€ttvisa! - fattigdom och miljö

En hĂ„llbar utveckling innefattar bĂ„de sociala och ekologiska aspekter, vi mĂ„ste lyfta mĂ€nniskor ut fattigdom samtidigt som vi minskar miljöbelastningen. En en vanlig missuppfattning Ă€r att “fattiga” mĂ€nniskor inte lever miljövĂ€nligt, kanske för att man inte har rĂ„d att köpa ekologiskt eller en elbil. Men sanningen Ă€r precis tvĂ€rt om. MĂ€nniskor med höga inkomster stĂ„r för den absolut största delen av miljöpĂ„verkan pga. överkonsumtion.

De tio procent rikaste i vÀrlden stÄr för hÀlften av klimatutslÀppen. Samtidigt Àr det den fattigaste hÀlften av jordens befolkning som drabbas hÄrdast av miljöförstöring och klimatförÀndringen, och kvinnor drabbas hÄrdare Àn mÀn. De rikaste behöver ta störst ansvar, och dÀrför Àr exempelvis en flygskatt ett bra ekonomiskt styrmedel. Nya styrmedel kan behövas som t.ex. koldioxidskatt med utdelning. KlimatrÀttvisa tack!

Jämlikhet är en av mina tre prioriterade frågor när jag ställer upp i riksdagsvalet 2018. Vill du läsa mer om vad jag tycker om jämlikhet läs någon av följande bloggar: