Detta är mina tre hjärtefrågor

Klicka på de olika områdena för att läsa mer:

Miljö & Klimat

Jämlikhet

Landsbygd

Miljö & Klimat

☛ Klimat och biologisk mĂ„ngfald

Naturen pÄ vÄr planet Àr fantastisk. Vi ska bevara storslagen natur och de ekosystemtjÀnster som gör vÄr vÀlfÀrd möjlig. Men just nu hotas bÄde mÀnniskor och naturen av skenande klimatförÀndringar och förlust av biologisk mÄngfald. Det hotet ska vi avvÀrja, lösningarna finns redan.

Det vi behöver göra Àr att stÀlla om till ett 100 % förnybart energisystem, minska vÄra utslÀpp av koldioxid och farliga kemikalier samt skydda fler viktiga livsmiljöer för djur och vÀxter. Vi ska stÀlla om transportsektorn till el och förnybara brÀnslen och stÀlla om till koldioxidneutral industri genom smart teknik. Vi ska stÀlla om till en cirkulÀr ekonomi med mÀnniskors och naturens vÀlmÄende som prioriterade mÄl. Tillsammans kan vi klara det.

☛ 100% Förnybart energisystem

Förnybar energi kommer kunna ge oss, vÄra barn, barnbarn ett gott liv i framtiden. Vi har nÄtt den tekniska brytpunkten som krÀvs kunna stÀlla om till ett fossilfritt vÀlfÀrdssamhÀlle. Men det Àr brÄttom, och Sverige ska visa vÀgen.

NÀr vi leder utvecklingen kan vi hjÀlpa andra lÀnder med sin omstÀllning, att det skapar arbetstillfÀllen och företagsutveckling Àr sÄklart en mycket positiv bieffekt. Fossil energi och koldioxidutslÀpp ska kosta mer pÄ grund av att de orsakar miljöskador, förnybar energi ska gynnas och utvecklas, till exempel genom att det blir enklare och billigare att sÀtta upp solceller pÄ taket.

☛ CirkulĂ€r ekonomi

Allt skulle kunna vara sÄ mycket enklare, billigare och miljövÀnligare om vi delade pÄ resurserna i ett smart ekonomiskt system. Idag Àr vÄrt ekonomiska system linjÀrt. Det betyder att vi tar rÄvaror frÄn naturen, som malm frÄn gruvor, trÀd frÄn skogen och kol och olja frÄn underjorden. Vi producerar varor eller energi. Sedan slÀnger vi eller dumpar skrÀp och avfall i havet, marken eller atmosfÀren. Detta ska vi genast Àndra pÄ.

Vi har redan börjat genom att sopsortera och Ätervinna plast, glas, metall och papper. NÀsta steg Àr cirkulÀra affÀrsmodeller som gör det lÀtt att hyra, byta, reparera och ÄteranvÀnda, det minskar mÀngden avfall och ökar nyttan. För att stimulera detta ska vi sÀnka skatten pÄ tjÀnster som reparation, uthyrning och delningstjÀnster.

Miljö och klimat är en av mina tre prioriterade frågor när jag ställer upp i valet i höst. Vill du läsa mer om vad jag tycker i miljö- och klimatfrågor läs någon av följande bloggar: